18 Ağustos 2012 Cumartesi

RAMAZAN BAYRAMI

Tüm sevdiklerimin ve beni sevenlerin ramazan bayramı mübarek olsun :) :) ..Rabbim,oruçlarımızı ,ibadetlerimizi,dualarımızı kabul etsin;seneye ramazana huzurla ,sağlıkla  ermeyi nasip etsin...(tek tek uğrayamayacağım affedin ama şekerimi ayırmayı unutmayın  lütfen :) :)sevgiler......

16 Ağustos 2012 Perşembe

GÜL BAKLAVA

 Birsoş'un sayfasından not alıp yaptığım gül baklava, yine arşivden, bayramda yapılacak tatlılarımıza bir alternatif olsun istedim....Tarifi  Gülcan'a gidiyor....
 MALZEME:
2 adet yumurta
1 çay bar sıvıyağ
1 çay bar yoğurt
1 çay bar süt
1 tutam tuz
3-4 damla limon suyu
1 paket kabartma tozu
alabildiğince un
----------------
ŞERBET:
3 su bar şeker
3 su bar su
3-4 damla limon suyu
----------------
1 su bar ceviz
1,5 su bar sıvıyağ
nişasta
------------
YAPILIŞI:
Şerbeti 5 dak kaynatıp soğutalım..Hamur yoğurma kabına süt,yumurta,yoğurt ve sıvıyağı koyup karıştıralım..İçine,limon suyu,kabartma tozu ve unu koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim..Hamuru cevizden daha küçük bezelere ayıralım,hepsini nişasta yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açalım..2 yufkayı üst üste koyarak incecik açalım(ben düzgün olsun diye tabağı koyup kenarlarını düzelttim)yufkanın tam ortasından tutarak saat yönünde çarkıfelek gibi döndürelim..Ortasına ceviz koyup kenarlarını kapatalım,ters çevirerek tepsiye dizelim...Güller hazırlanınca her birinin üzerine 1 yem kaş sıvıyağ dökelim,önceden ısıtılmış fırında 180'c de pişirelim...Tatlılar pişip ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbet dökelim,şerbeti çekince bayramda misafirlerimize ikram edelim....
--------------------
Bayramdan yapabileceğiniz tatlılardan bir demet :)
-----------------
Kalbura bastı
Pileli tatlı
Beliş tatlısı
Karamelli irmik tatlısı
Şeker pare
İzci baston tatlısı
Parmak tatlı
Muhallebili kadayıf
Kolay laz böreği
Haşhaşlı revani
Telli baba tatlısı
Hintpare
Kadayıflı tatlı
Büzgülü gül tatlısı
Gül tatlısı
Kağıt tatlısı

15 Ağustos 2012 Çarşamba

VİŞNE SOSLU KEK

Vişne bitti demeyin lütfen donduruculara attığımız veya konserve vişnelerle yapabiliriz kekimizi :) ben ramazandan önce yapmıştım ne yapalım sırası şimdi geldi :)tarifi sevgili Gülcan'a gitsin....
MALZEME:
3 adet yumurta
1/2 su bar süt
1/2 su bar yoğurt
1 su bar.  yakın sıvıyağ
1 su bar şeker
1 paket kabartma tozu
alasıya un
vişne (istediğiniz ölçüde)
SOS:
3 su bar vişne suyu
2 yem kaş nişasta
3 yem kaş şeker
YAPILIŞI:
Öncelikle vişnelerin çekirdekleri çıkarılır ve 3 kaş şeker ve 3 bar su ile bir taşım kaynatılır,vişneler süzülür...Yumurta ve şeker çırpılır,yoğurt,süt,sıvıyağ koyulur,kek kıvamı alana dek  un ve kabartma tozu eklenir (yaklaşık 2-2,5 bar kadar) damla çikolata ekleyip karıştırılır..Hamur yağlanıp unlanmış kalıba dökülür,üzerine vişneler koyulur,önceden ısıtılmış fırında pişirilir...Vişne suyununa nişasta eklenir ve pişirilir,pişip ılınan kekin üzerine dökülür,soğuyunca dilimlenip afiyetle yenilir....

12 Ağustos 2012 Pazar

AÇMA BÖREK

 Çıtır çıtır açma börek ,isterseniz,iftar ,sahur veya çay sofralarınızı süslesin :) tarifi sevgili Gülcan'a gidiyor....
 MALZEME:
1 su bar. su
1 çay bar. sıvıyağ
1 adet yumurta
1/2 limon suyu
tuz- alabildiğince un
-------------------
margarin ve sıvıyağ karışımı
--------------------
istenilen iç malzemesi (peynirli,ıspanaklı,patatesli,pırasalı )
YAPILIŞI:
Su ,sıvıyağ,limon suyu,yumurta,tuz karıştırılır,yavaş yavaş un eklenir ve özlü bir hamur elde edene dek yoğruluribiraz dinlendirilir...Dinlenen hamur 8 parçaya bölünür,hamurlar un eklenerek oklava ile açılır,içine margarin ve sıvıyağ karışımı sürülür katlanarak kare haline getirilir...Katlanan hamurlar buzdolabında bir-iki saat bekletilir,resimdeki gibi boyuna oklava ile açılır içine iç malzemesi (patatesli iç kullandım) koyularak rulo yapılır,rulolar istenilen büyüklükte kesilir...Rulo yapılan hamurlar tepsiye dizilir,üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir...Çıtır çıtır açma böreklerimiz ,sıcak veya ılık afiyetle yenilir.....

11 Ağustos 2012 Cumartesi

TAVUK GRATEN

 Tüm dostlarıma kocamannnn  sevgilerrr :) :) yavaş yavaş ramazanın sonlarına yaklaşıyoruz, iftar sofralarınızın birinde tavuk grateni deneyebilirsiniz,tarifim sevgili Gülcan'a gidiyor....
 MALZEME:
1 tavuk göğsü
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy havuç(haşlanmış)
1 adet orta boy patates(haşlanmış)
1/2 limon suyu
2oo gr. bezelye (haşlanmış)
tuz- karabiber
BEŞAMEL SOS İÇİN:
3 çor kaş.un
2 çor kaş.tereyağ veya 5 çor kaş. sıvıyağ
3 su bar.süt
100 gr.kaşar rendesi
1 yumurta-tuz


YAPILIŞI:
Tavuk göğsü yıkanarak tencereye alınır,soğan,limon suyu,tuzu ve göğüs etinin yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyerek ağır ateşte göğüs eti yumuşayana dek pişirelim..Haşlanan tavukları kemiklerinden ayırıp büyük parçalar halinde margarinle yağlanıp  hafif un serpilmiş fırın kabına yayalım...Patates,havuç küp küp doğranır,bezelye,tuz ve karabiberle karıştırılarak tavukların üzerine yayılır...Tavada tereyağı eritilir un eklenir sürekli karıştırılarak hafif sararana dek kavrulur,karıştırmaya devam ederken sıcak süt ve tuzu eklerek sos koyulaşana dek pişirelim...Sos ılınınca yumurta eklenir,karıştırılır ve tavukların üzerine yayılır...Üzerinekaşar rendesi serpilir,önceden ısıtılmış fırında kaşarlar kızarana dek pişirelim,dilimleyip servis yapılır(ben kaşıkla servis yaptım)...

3 Ağustos 2012 Cuma

NAZLAŞ (NAZLI AŞ)

Cumamız mubarek olsun arkadaşlar :)
 Tembelliktenmi sıcaktanmı bilemiyorum bir türlü tarif ekleyemiyorum :)  rabbim huzurlu ve neşeli  iftar sofralarında oruç açmayı nasip etsin......Tarifim sevgili GÜLCAN'a gidiyor.....
Gelelim Emine Beder'in Nazlaş (nazlı aş) tarifine ...
MALZEME:
1/2 kg. kuşbaşı et (bonfile veya kuzu eti)
(ben jülyen doğradım)
1 çor.kaş tereyağ veya 1/4 çay bar.sıvıyağ
1/4 limon suyu
2 su bar.pirinç
1/2 çay bar.sıvıyağ veya tercihe göre tereyağ
SOS İÇİN:
2 adet yumurta
1,5 çay bar.yoğurt
50,gr. kaşar peyniri
tuz
YAPILIŞI:
Etleri basınçlı bir tencereye alıp üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ekleyerek,etler yumuşayana dek haşlayalım...Bu arada pirinçleri ılık ve limonlu suda yarım saat bekletelim...Pirinçleri yıkayıp nişastasından arındıralım..Tencereye sıvıyağı alalım,pirinçleri ekleyerek şeffaflaşana dek kavuralım,sıcak suyunu ve tuzunu ekleyerek suyunu çekene dek pişirin...Pilavımızı 25-30 dak dinlendirelim...Bir tavaya tereyağını alalım,etleri delikli kepçe ile alıp tavaya aktaralım,etler hafifçe renk alana dek kavuralım...Tuzunu ayarlayalım...Plavı fırın kabına yayalım,üzerine etleri koyalım...Bir kabın içine yumurtaları,yoğurdu,az tuz ekleyerek etlerin üzerine yayalım,üzerine kaşar rendesi serpip peynirler pembeleşene dek pişirelim ve sıcak sıcak servis yapalım...
------------------
Etin üzerine yoğurt olurmu demeyin etler yumuşacık oluyor,deneyin görün :)